Хавкин Анатолий Ильич
Ю.Е. Вельтищев атындағы РҰЗМУ ҒЗКИ педиатрлық гастроэнтерология бөлімінің Бас ғылыми қызметкері.
Құрметті аналар мен әкелер! Сіздің үйіңізге жақында жаңа жалға алушы қоныстанды: мазасыз және ерекше назар аударуды қажет етеді. Ол бәріне, оның ішінде тамаққа да талап қояды. Өйткені, бұл оның қалай өсіп, дамитыны тамақтануға байланысты.
Бала өмірінің 4-6 айынан бастап қосымша тағамның көмегімен ғана алуға болатын қосымша қоректік компоненттерге мұқтаж бола бастайтынын есте ұстаған жөн. Бұл жеміс-жидек, көкөніс, жарма, сүзбе, сарыуыз, ет және көкөніс-ет езбесі, ашытылған сүт өнімдері, балық және көкөніс-балық езбесі және т.б. негізіндегі жаңа өнімдер мен тағамдар. Тағы бір рет атап өткім келеді, маңызды қоректік заттарды тек ана сүтімен немесе сүт формуласымен қабылдау белгілі бір жасқа дейін жеткіліксіз болады. Өсімдік ақуыздарынан, минералдардан, микроэлементтер мен витаминдерден басқа, қосымша тағамдарды енгізу шайнау аппаратының қалыптасуына, ішек моторикасын ынталандыруға ықпал етеді.
Өмірдің 4-ші айына қарай нәрестенің асқазан-ішек жолдары жетіледі: ішек қабырғасының жоғары өткізгіштігі төмендейді, ас қорыту ферменттері жетіледі, жергілікті иммунитет қалыптасады. Осы уақытқа дейін бала «қасық шығару рефлексінің» жойылуымен байланысты жартылай сұйық және қою тағамды жұту қабілетіне ие болады.
Сарапшылар бірауыздан 6 айдан бастап тек емшек сүтімен қоректенетін балаларға қосымша тағамдарды тағайындау ұсынылады деген қорытындыға келді. Бұл жағдайда қосымша тағамдардың бірінші түрі энергия тығыздығы жоғары өнімдер – микроэлементтермен байытылған өнеркәсіптік өндірістің дәнді дақылдары немесе көкөніс езбесі болуы керек. Денсаулығының ауытқуы бар (гипотрофия, анемия және т.б.), бала емізетін аналардың дұрыс тамақтанбауы бар балаларға қосымша тамақ ертерек беріледі. Диетаға көкөніс езбесі немесе ботқасы, сүзбе енгізілгеннен кейін сарысы, ет және балық езбесі дәйекті түрде енгізіледі.
Баланың тамақтануында үйде дайындалған өнімдерді де, өнеркәсіптік өнімдерді де қолдануға болады. Соңғысының даусыз бірқатар артықшылығы бар: олар Ресей Федерациясында қолданылатын барлық гигиеналық талаптарға сәйкес шикізаттан дайындалады және балалар тағамы өнімдерін шығарады, жыл мезгіліне қарамастан, кепілдендірілген химиялық құрамға, соның ішінде витаминге ие. Бірте-бірте қосымша тамақ өнімдері емшек сүтімен немесе оның алмастырғыштарымен толығымен ауыстырылады.
Дайын сүтсіз дәнді дақылдар (қарақұмық, күріш) жиі нәжіс, дене салмағы жеткіліксіз (гипотрофия), тағамдық аллергиясы бар баланың тамақтануына бірінші болып енгізіледі. Артық дене салмағы мен іш қату кезінде көкөніс езбесіне артықшылық беріледі.
Ботқаны глютенсіз дәнді дақылдардан (күріш, қарақұмық, кейінірек жүгері мен тары) бастау керек. Олар сүтті немесе сүтсіз болуы мүмкін. Болашақта құрамында глютені бар дәнді дақылдар (бидай, арпа) және дәнді дақылдар қоспасынан алынған дәнді дақылдарды қолдануға болады.
Көкөніс езбесі алдымен нәзік талшықтары бар көкөністердің бір түрінен (мысалы, кәді) беріледі, содан кейін олардың төзімділігіне назар аудара отырып, басқа көкөністерді (түсті және ақ қырыққабат, брокколи, сәбіз, асқабақ, картоп және т.б.) енгізу арқылы кеңейтеді. Тағы да айта кететін жайт, өнеркәсіптік картоп езбесі оның сапасы мен қауіпсіздігіне кепілдік береді.
Сүзбе, жұмыртқаның сарысы, ет және балық жануарлар ақуызының, бірқатар минералдардың (темір, кальций, фосфор және т. өмірдің екінші жартысындағы балалардың осы қоректік заттарға жоғары қажеттіліктерін толық қанағаттандыру.
Жоғарыда айтылғандай, баланың диетасына 8 айдан ерте емес мамандандырылған ашытылған сүт өнімдерін, мысалы, йогурт пен биолакты енгізуге болады.
Қосымша тағамдарды енгізу кезінде келесі ережелерді сақтау керек.